Последиците от наводнението са катастрофални, приливната вълна е била над 2

...
Последиците от наводнението са катастрофални, приливната вълна е била над 2
Коментари Харесай

Ферма в Червена вода е в безизходица и търси помощ

Последиците от наводнението са пагубни, приливната вълна е била над 2 метра

Трети ден след поройните дъждове притежателите на плантация, заминаващата се със земеделие и отглеждане на животни в покрайнините на село Червена вода, са в невъзможност и търсят помощ.

" Последиците от наводнението са пагубни, откакто в петък през нощта е пристигнала приливна вълна над 2 метра ", споделя Димитър Илиев. Каналът, който е трябвало да поеме водната буря, от години е обраснал с растителност и на процедура се е трансформирал в равна повърхнина, предаде .

В резултат на това най-пострадала е фермата на Роман Рачев, където хранилища, земеделска техника, семена, зърно, плява за стотици хиляди левове са се оказали под вода. Оцелели са само стотина глави наедрял рогат добитък. Самата плантация, която има 15 служащи, не е застрахована, а хората са обезверени.

Те няма по какъв начин да се оправят с последствията от потопа със лични сили, защото трактори и едрогабаритна техника са унищожени от водата и не могат да бъдат приведени в деяние. Единствено действа една машина с весло. Днес завършва изпразването на разваленото зърно от склада. Количеството му е близо 300 тона и по изкупни цени вредите единствено от него са за над 200 000 лева

Проблем са гладуващите животни – 100 крави с телета. Фермерите описват, че са останали само към 70 кг смески, които се пазят за най-критичните моменти, предстоящи в идващите дни. Решение би трябвало да се откри бързо, в границите на седмица, след което единственият излаз ще е пласиране или заколване на животните.

Тотална вреда е и посевният материал, с който е трябвало да бъдат засети земеделските земи – измокрен и покълнал в чувалите. Стихията е била толкоз мощна, че от намиращия се наоколо сеновал са повлечени и наоколо са разхвърляни голям брой рулони плява, всеки от които тежи над 300 кг. В идващите дни се чака и нов проблем, защото намокрената купчина плява стартира да гние и е допустимо да тлее и да се самозапали.

От Община Русе днес на място е била изпратена комисия, която е огледала и описала вредите и е съставила протокол. Оттам нататък обаче не е ясно дали и каква помощ ще получи потърпевшата плантация, чиито притежатели не знаят по какъв начин ще оцелеят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР